Hana Stejskalová

Jak na maturitní sloh z angličtiny

Příští školní rok vás čeká maturita. Je tedy na místě začít se pomalu ale jistě připravovat – slohovka z angličtiny patří k povinné části maturit. A my se nyní podíváme, jak se na ni připravit co nejlépe.

Respektive, aspoň se pokusíme. Slohy jsou nyní totiž už v režii samotných škol, nikoliv Cermatu, jak tomu bylo dříve. Neexistuje tedy jednotný návod, jak na to. Budu tedy vycházet z Cermatu pro minulé ročníky a přidám různé alternativy.

Co slohová práce z angličtiny obnáší?

Začneme tím, jak taková slohová práce z angličtiny vypadá. Obvykle to je takhle.

Dostanete zadání, podle kterého máte napsat práci v určitém slohovém útvaru. Tímto útvarem může být článek, vypravování, formální a neformální e-mail či dopis, charakteristika, popis, návod, pozvánka, oznámení nebo vzkaz.

Když jsem procházela minulá zadání, narazila jsem nejčastěji právě na článek a e-mail. Jelikož si ale, jak víme, školy tvoří zadání pro slohovky samy, může se objevit opravdu kterýkoliv ze zmiňovaných útvarů.

Písemná práce bývala rozdělena na dvě části:

  • delší – úkolem bylo napsat text o 120 až 150 slovech,
  • kratší – úkolem bylo napsat text o 60 až 70 slovech.

Témata byla daná, nebylo možné si vybírat.

Ohledně toho, jak to bude v současnosti, tedy, co si zvolí vaše škola, je několik možností.

1)    Princip zůstane stejný

2)    V zadání bude pouze jeden text o rozsahu kolem 200-250 slov a vy si budete moct vybrat například ze 3 témat, přičemž jedna možnost by byla dejme tomu článek do cestovního časopisu, druhý e-mail s žádostí o reklamaci a třetí návod, jak uvařit večeři.

3)    V zadání bude pouze jeden text o rozsahu cca 200-250 slov, přičemž téma i útvar budou pevně dané.

Časový limit byl podle Cermatu vždy 60 minut. Do tohoto limitu spadala nejen samotná práce, ale i přečtení zadání, kontrola a případné přepsání do záznamového archu. Toto pravděpodobně zůstane stejné.

Chcete podrobnější návod na slohovku z angličtiny? A k tomu popisy jednotlivých útvarů i s opravou konkrétních textů? Pořiďte si Příručku k maturitní slohovce.

Jak u slohu postupovat

Absolutně nejdůležitější je držet se zadání a napsat takový útvar, který napsat máte.  Pokud nesplníte zadání nebo útvar, je úplně jedno, jak krásnou máte angličtinu. Je to prostě špatně a hotovo.

Každý útvar má svá pravidla, kterých se musíte držet. Například e-mail a dopis musí obsahovat oslovení, článek musí začínat nadpisem atd. Tomu se ale budeme věnovat v jednotlivých článcích a videích, kde si vždy každý útvar pořádně rozebereme.

V zadání byste měli mít bodově vypsáno, co má text obsahovat, což je obrovské plus. Krásně vás to navede, o čem máte psát, kolik má mít text odstavců a čemu se mají věnovat. Doporučuji, abyste si tyto body během psaní odškrtávali, jakmile je do psaní zahrnete.

Než začnete psát, je dobré si vypsat nápady, myšlenky, body, které vás k tématu napadly, a pak je do textu postupně zakomponovat. Napište si je hned na začátku a klidně průběžně připisujte, jakmile vás něco napadne. Nespoléhejte na to, že myšlenky udržíte v hlavě – jen si připravíte další stres.

Dříve byly u psaní slohové práce z aj povoleny slovníky. Nesměly však obsahovat část s vysvětlením slohových útvarů. Jak je to nyní si předem zjistěte ve své škole.

Jak se na sloh připravit?

1)   Připravte se na útvary – Vypište si všechny, které se v zadání mohou objevit (viz výše), a vypište si ke každému obecnou charakteristiku a strukturu, co musí obsahovat (například oslovení v dopisu). Neuškodí vypsat si užitečné fráze, které se používají (např. rozloučení v e-mailu, jak vyjádřit svůj názor atd.).

2)   Pište – Vezměte si minulá zadání z Cermatu a pište. Pak to nechte někoho zkontrolovat, třeba vaši angličtinářku, soukromou lektorku atd. Slohy podle zpětné vazby upravte a opět dejte ke kontrole.

3)   Pište a zdokonalujte se – Můžete využít stránku Write and Improve od Cambridge. Tady si můžete texty rovnou nechat opravit.

Při výběru úrovně volte Intermediate. Následně vyberete téma a slohový útvar a pište podle zadání. Algoritmus vaši práci vyhodnotí a opraví případné chyby. Text můžete opravit a ihned dostat další zpětnou vazbu. A pak znovu. A znovu… Dokud to nebude perfektní.

4)   Nechte si kontrolovat pravopis – Využijte Grammarly. Je to v podstatě taková vylepšená kontrola pravopisu.

Můžete si ji stáhnout jako rozšíření prohlížeče, používat jeho webovou aplikaci nebo si ji stáhnout do počítače. Nezkontroluje vám sice, jestli píšete správný slohový útvar, ale opraví všechny gramatické a pravopisné chyby včetně čárek, označí příliš dlouhé věty atd. Hodí se nejen před maturitou, ale s angličtinou vám může pomoci i poté.

Ve webové aplikaci si můžete navolit styl psaní – formální, neutrální, neformální; typ textu – business, kreativní, e-mail… Aplikace text průběžně hodnotí a zvýrazní vám fráze, které se do něj nehodí a řekne, zda splňuje parametry.

V neplacené verzi vám chyby pouze ukáže, ale neřekne, proč je to špatně a jak je to správně. K tomu už je potřeba mít placenou verzi, jejíž cena je 12 $/měsíc.

Maturitní sloh už je vám jasnější, ale chcete se naučit, jak psát různé útvary? Pořiďte si Příručku k maturitní slohovce z angličtiny.

Chceš se připravit na slohovku z angličtiny? Pořiď si příručku k maturitnímu slohu!
Chceš se připravit na slohovku z angličtiny? Pořiď si příručku k maturitnímu slohu!